torstai 15. huhtikuuta 2021

päivä 0, leikkaus

Klo 7:45
Nukuin huonosti. Heräsin tunnin välein katsomaan kelloa. Sitten kun kello soi 5:30 olisin niin halunnut vielä nukkua. 

Kävin koiran kanssa ulkona ja sitten suihkussa. Joka paikka piti pestä, paitsi hiukset, jotka pesin jo illalla. Sain ottaa aamulääkkeistä vatsansuojalääkkeen ja beetasalpaajan. Iltalääkkeistä eilen jätettiin jo diabeteslääke pois.

Aamupaino oli järkyttävä, 139,2kg. En tiedä eilen syöneeni mitenkään erityisesti, joten epäilen painon olevan pääasiassa nestettä. 

Puoliso toi minut Eiran ja nyt odotan vuodeosastolla huoneeseen pääsyä. Hoitajat pyysivät odottamaan, kun heillä on vielä raportti kesken.


Nälkä kurnii, sain juoda vain n. puoli lasillista vettä aamulla, illalla söin viimeksi noin puoli kasilta. Eilen kävin koiran kanssa lenkillä, huvitti että sama aika mutta paljon lyhyempi matka kuin yksin mennessä. 

Klo 8:25
Vaatteet vaihdettu sairaala tamineisiin. Preop-juoma juotu. Vaakalla käyty - virallinen lukema 139kg. Verenpaineen mitattu, lomakkeita täytetty.

Nyt odotetaan saliin pääsyä.

Klo 14:55
Osastolla. Leikkaus meni hyvin. Nälkä.

Klo 16:00
Nukuin tunnin. Nyt olo on hyvä. Maha tuntuu siltä kuin se olisi puudetettu. Kävin vessassa ja puhalluspullottelin. Kurkku on vähän kipeä, osittain ennen leikkausta tehdystä tähystyksessä, osittain hengitys putkesta ja nenämahaletkusts. Nälkä on vieläkin mutta se ilmeisesti johtuu siitä että mahaa on ronkittu, ei oikeasta nälästä. Olen juonut noin 1,5 DL vettä sitten heräämön. Ei väsytä. Jalat, varsinkin oikea pistelee ja on puutunut mutta kävely sujuu hyvin siitä huolimatta.

Leikkaus ja heräämö
Leikkausta en jännittänyt. Ennen saliin menoa tehtiin uusi gastroskopia, eli mahalaukun tähystys. Hyvä uutinen oli se, että haavat olivat parantuneet, pienet jäljet oli vielä havaittavissa. Mutta kuitenkin ohitukselle oli mahdollisuus.

Kun menin saliin ympärillä hyörii ja pyöri iloisia naisia. Siinä pöydällä maatessani kaikki oikeastaan realisoitui - se tapahtuu nyt. Nukutus oli nopea ja kivuton, vähän ensin piti kanyyliä asetella kun se painoi. Saliin menin noin klo 10:10 ja leikkaus aloitettiin joskus 11 maissa. Heräämöstä heräsin klo 13 jotain.

Olin tunnin verran heräämössä. Polvia särki leikkausasennon jäljiltä, mutta ne tokeentuivat kun nousin ylös ja vähän nosteli jalkoja. Ei ollut huono olo, vähän muuttunut ja aika väsynyt. Mutta ei mitenkään paha olo. Ja musta pidettiin tosi hyvää huolta.

Illalla leikkauksen jälkeen hoitaja kävi noin tunnin välein mittaamassa verenpainetta. Väliajat torkuin. Leikkauksessa avustanut kirurgi kävi myös katsomassa, samoin anestesialääkäri. Kirurgi koitteli vatsan ja ohjeisti nostamaan sängyn päätyä ylemmäs, kun se oli matalalla. Hänelle myös valittelin puuttumista jaloista mutta sanoi että se menee ohi. Nälästä kun sanoin, kertoi kirurgi että kipu vatsassa tuntuu nälkään, se ei ole oikea nälkä. Ja siltä se toisaalta tuntuikin - että vatsa on kipeä kun on nälkä.

Illalla kömmin yöpuulle klo 20 jälkeen kun päivähoitaja mittasi viimeisen kerran verenpaineen ja laittoi tippaan kipulääkettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti