maanantai 18. toukokuuta 2020

Jes!

Tänään on hyvä päivä. Toissapäivänäkin oli, eilen vähän huonompi.

Miksi näin? Pääsin alle sen maagisen 140 kilon rajan lauantai-aamuna. Eilen oli jälleen vähän yli, mutta tänään, virallisena punnituspäivänä oli jälleen alle. Maaginen luku tänään oli 139,7 kg.



Tämä antaa motivaatiota jatkaa valitsemallani tiellä. Ja korkeimmasta lukemasta on paino on pudonnut -6,2 kiloa. Valitettavasti se ei vielä ole leikkauksen kannalta oleellinen pudotus, koska Jorvissa virallinen paino oli 141,9 kg ja siitä lähtee laskuri laskemaan sitä 7% pudotusta. Mutta alaspäin ollaan menossa ja ihan kohtalaista vauhtia. Nälkä ei ole ja syödä saa ihan reilusti hyvää ruokaa. Väsymys on vähentynyt huomattavasti ja jaksan paremmin. 

Tämän viikon painonhallintatalon istunto käsittelee sitä kuinka hyvä ravitsemus antaa virtaa liikkumiseen ja tukee jaksamista. Jos liikkuu säännöllisesti on huomioitava että saa riittävästi energiaa palautuakseen ja toisaalta proteiinia lihasten rakennusaineeksi. Proteiini varmistaa sen ettei paino putoa lihaksista vaan rasvakudoksesta. Jotta liikunta on mukavaa, tarvitaan riittävästi polttoainetta - paljon liikkuva tarvitsee enemmän enegiaa kuin vähemmän liikkuva. 

Elimistö tarvitsee kuitupitoisia hiilihydraatteja energiaksi. Vaikka olenkin vähentänyt hiilihydraatteja, on vähentäminen tapahtunut "höttöhiilareista" (sokeri ja puhdistettu vilja). Syön edelleen kasviksia ja hedelmiä ja esimekiksi kaurahiutaleita aamupuurossa. Mutta nämä kaikki ovat hyviä hiilihydraatteja, luontaisesti kuitupitoisia. Runsaskuituinen ruokavalio lisää kylläisyyden tunnetta, laimentaa ruokavalion energiapitoisuutta, tasaavat aterian jälkeistä verensokerin nousua ja ovat hyviä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Kuitu pitää myös yllä hyvää bakteerikantaa suolistossa. 

Istunnossa mietittiin myös aikaa liikkumiselle ja ssitä miten arkeen voisi lisätä liikettä. Itse sanin fysioterapeutilta jumppaohjeita, koska lantioni ja pakaralihakseni jumittaa. Näitä liikkeitä olen koittanut tehdä tässä etätyön lomassa, koska kaikki oli suunniteltu niin, että voin tauoilla ottaa hetken jumpan. Toisaalta puhuimme myös siitä että tekisin osan aikaa töistäni seisten jonkin laatikkovirityksen avulla. Jos saisin valita, niin kävisin mieluiten uimassa, mutta se on nyt tänä korona aikana poissuljettu juttu. Ehkä sitten syksymmällä, kesällä voi ehkä (jos tarkenee) uida järvessäkin. 

Poika ilmoitti toissapäivänä että kun kesäloma koulusta alkaa, hän menee mummulaan kahdeksi viikoksi. Se tarkoittanee sitten sitä että äiti ja isä karkaavat mökille etätöihin tuoksi ajaksi, ennen kuin kesäloma alkaa. Sitä tässä jo odotetaankin, alkaa olla takki vähän tyhjä tämän etäkoulu-jakson jälkeen.

1 kommentti: