maanantai 11. toukokuuta 2020

Uusi viikko uudet kujeet

Mökkeilimme koko viime viikon.
Sen kyllä huomasi, oli haastavaa syödä oikein. Mutta onneksi paino ei sentään noussut - se vain ei laskenut niin paljon kuin olisin halunnut. 

Tulimme lauantaina kotiin, ja tein eilen Butter Chickeniä - Ohje linkkilistassa ja tässä. Koitan tänään saada kuvankin ohjeeseeni. En ottanut paljon ohraa, jonka kanssa kanaa söin, mutta ilmeisesti sitä oli liikaa. Tai sitten vain muuten söin jotenkin hassusti. Paino nousi eilisestä 0,4 kg, mutta eipä tuo haittaa.




Se mikä kyllä haittaa on se, että en vielä päässyt alle maagisen 140 kilon. Olen ollut yli sen ainakin 1,5-2 vuotta, joten olisi NIIN hirveä hinku päästä alle sen maagisen rajan. Mutta sovitaanko että se on sitten ensi viikon tavoite, kun se ei tällä viikolla vielä onnistunut. 

Painonhallintatalossa tämän viikon teemana on hyvä uni. Uni on tietenkin tärkeää palautumisen kannalta ja sitä kautta se vaikuttaa myös painonhallintaan. Liikunta kohentaa tutkitusti unenn laatua. Fyysinen väsymys helpottaa myös nukahtamista. Mikään ei ole sen parempaa kuin kunnon reippailun jälkeen käydä suihkussa ja kömpiä viileään sänkyyn vähän kolottavien lihasten kera. Se johtuu siitä, että liikkuessa kehon lämpötila nousee ja kun lämpötila lähtee liikkumisen jälkeen laskuun, olo tuntuu rennolta ja unettavalta. Stressihormonin määrä vähenee ja mielihyvähormonien määrä lisääntyy. 

Säännöllinen liikunta pidentää ja syventää syvän unen vaiheita. Ja syvän unen vaiheet ovat tärkeitä solujen uusiutumisen, palautumisen ja muistin kannalta.Unen laatua kohentava liikunta on vain vähän hengästyttävää, leppoisaa ja hyvältä tuntuvaa. Esimerkiksi rauhallinen 10-30 minuutin iltakävely kannattaa tehdän noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Raskas liikunta nostaa kehon vireystilaa ja rasittava liikunta tuntuu kehossa usean tunnin ajan liikkumisen jälkeenkin.

Asiaa oli myös iltapalasta. Ainakin itse olen nyt huomannut, että proteiinipitoinen iltapala pitää nälän loitolla, ja auttaa nukkumaan paremmin. Terveellinen iltapala vaikuttaa unen laatuun ja solujen palautumiseen yön aikana.Tällöin tarvitaan proteiinia ja hyviä hiilihydraatteja. Hyvä iltapala sisältää jotain värikästä ja tuoretta, hyvälaatuisia proteiineja, kuitupitoista täysjyvää, tarvittaessa pehmeää rasvaa. Itselleni iltapalaksi on muotoutunut joko banaani-rahka pähkinöillä tai siemenillä tai sitten rahka-smoothie. Smoothieita olen muutekin lisännyt ruokavalioon. Ne ovat hyviä, ja niistä saa huomaamatta kasviksia ja hedelmiä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti