torstai 14. marraskuuta 2019

Ohjeita kirjeessä

Lihavuuden hoito HUS-alueella....

Näin alkoi kirje jonka sain HUSilta. Kirje oli, kuten sanottu, melko paksu. Siinä oli kattava paketti lihavuuden syistä, sen terveysvaikutuksista, hoidosta, yleisyydestä.

Hoidosta oli mainittu

  • Painonhallintatalo ✔
  • Painonhallintaryhmä ✔
  • Erittäin niukkaenergiden dieetin toteutus (ENE) ✔
  • Lääkehoito ✔ 
  • Lihavuuskirurgia.
Joskin en tiedä pitävätkö lääkärit diapeteslääkehoitoani (pistettävä ruokahaluavähentävä lääke) Lihavuuden hoitona vai diapeteksen hoitona. Mutta periaatteessa sekin on kokeiltu - mitä jää jäljelle - leikkaus. Uskoisin olevani hyvä kandidaatti leikkaukselle kaikkine vikoineni. Ja sillä laihduttamiskokemuksella mitä minulla on, tiedän että ruokailutottumukset on pakko muuttaa pysyvästi ja siihen olen aina tähän mennessä tähdännyt.

Leikkaustyyppejä on kolme, mutta enää kaksi on käytössä Suomessa. Nämä ovat mahalaukun ohitus ja Mahalaukun kavennus. Huonomman tehon ja suurempien komplikaatioriskien vuoksi ns. pantaleikkauksista on pääosin luovuttu.
Mahalaukun kavennus (lähde eiransairaala.fi)
Mahalaukun ohitus (lähde EiranSairaala.fi)


HUSin kokemuksen mukaan suurin osa leikkaukseen tulevista potilausta on laihtunut jo ennen leikkausta noin 5% ja leikkausta seuraavan vuoden aikana lähes kaikki laihtuvat keskimäärin 20%. Eli yhteispudotus arviointikäynnistä lähtien on noin 25%. Tämä olisi huima saavustus minulle jolla on noin 60 kiloa ylipainoa. Sekin ihan käsittämätön määrä, 120 voipakettia tai 60 litraa maitoa.

Leikkaukseen ei pidä mennä vain innoissaan - pitää tiedostaa sen jälkeen tapahtuva muutos monessakin asiassa. Tupakointi (ei onneksi minun ongelmani) on luotuttava hyvissä ajoin ennen leikkausta. Alkoholia ei suositella lihavuusleikkauksen jälkeen. Tämäkään ei tuota ongelmia ihmiselle joka tulee hiprakkaan puolesta pullosta siideriä. Lihavuusleikatun potilaan tulee käyttää ravintolisiä koko loppuelämänsä. Näihin kuuluu monivitamiini, kalsium sekä D- ja B12-vitamiinit. Ja vaikka seksuaalinen elämä ja lisääntymisterveys laihtumisen myötä todennäköisesti paranee, raskautta ei suositella ensimmäisen vuoden aikana leikkauksen jälkeen. Tämän jälkeenkin mahdollista raskautta seurataan erikoissairaanhoidossa. Tunnen kuitenkin henkilökohtaisesti tapauksen jossa laihdutusleikkauksen jälkeen nainen on saanut kolme tervettä lasta.

Julkisella puolella lihavuusleikkauksen hinta muodostuu poliklinikkamaksujen ja vuodeosastohoitomaksun lisäksi pysyvistä vitamiinikustannuksista. ALkuvaiheessa on myös lyhyet lääkekuurit verenohennuslääkettä, happosalpaajaa sekä kipulääkettä. Toisaalta luultavasti muut lääkekustannukset pienenevät leikkauksen myötä, koska lääkkeiden määrää voidaan vähentää. Vitamiini- ja kalsiumtabletit ovat tietysti kuluerä loppuelämän ajan. Tämän lisäksi ennen leikkausta tapahtuva dieetti ENE-valmisteilla aiheuttaa kuluja, mutta toisaalta ruokakulut ovat muuten pienemmät.

Vertailun vuoksi yksityisellä puolella leikkaus maksaa noin 9000 - 10 000 euroa. Itse olen valmis panostamaan jopa tämän summan jos en julkisella puolella leikkaukseen pääsen, niin paljon koen asian olevan minulle hyödyksi.


Kirjeen mukana tuli paljon täytettäviä lomakkeita. Esitietolomalleessa kysytään sairauksista, elintavoista, ruokailutottumuksista. Tämän lisäksi on syömistapakysely ja Audit-testi (päihteiden käytöstä).

P.S. Aamun paino oli samoissa kun eilen. Ei siis edistystä yhdessä päivässä. Yritys jatkuu, alla kuva päivän lounaasta kotitoimistolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti