maanantai 13. huhtikuuta 2020

ponteva pääsiäinen


Tämä pääsiäinen on mennyt levätessä ja touhutessa.

Olen ollut ahkea, tai oikeammin olemme pojan kanssa olleet. Aloitin perjantaina ikkunoiden pesun ja sainkin suurimman osan pestyä Pojan hyvällä avustuksella. Tälle päivälle on jäljellä kaksi ikkunaa, joista toinen on lasitetulle parvekkeelle antava ikkuna, joten se ei varmaan ole edes kovin likainen. Parvekelasit jätän varmaan vähän lämpimämpään ajankohtaan, niillä ei ole kiire.

Olen myös leiponut kaksi pataleipää, toisen lauantai aamuna ja toisen tänään, kun leipä katosi ihan silmissä. Tässä leipään ohje jos jotakuta kiinnostaa
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/836620/Pataleip%C3%A4/.

Olen jonkun ihme auringonpistoksen saanut, koska viime viikolla kävin useampana päivänä kävelemässä pidemmän lenkin. SAin myös aikaiseksi korjata puolison housut ja ommella pyyhkeisiin puuttuvia lenkkejä. Nyt lanka-lauantaina kävimme Pojan Kummitädin kanssa kävelemässä Pitkäkosken maisemissa Vantaan joen vartta pitkin. Siitä tulikin puolentoista tunnin lenkki, vähän yli 5 kilometriä näyttää aktiivisuusrankkeke matkaksi.


Tämän viikon painonhallintatalon 8. Istunnossa mietitään Terveellistä ruokavaliota. Tämän viikon harjoituksissa on tarkoitus miettiä onko ruokailun perusteet kunnossa ja teenkö laadullisesti hyviä valintoja. Mietitään myös sitä mitkä asiat jo toimitavat ja mihin on syytä tarttua seuraavaksi. Käsitellään ateriarytmiä joka minullakin on selvästi parantunut, mutta vielä on parantamisen varaa. Arkena on jotenkin helpompi pysyä säännöllisyydessä kun on työt ja koulut, joita pitää hoitaa ja niiden lomassa tulee pidettyä taukoja. Viikonloput menevät yleensä vain toipuessa arjesta, joten ei ole välttämättä sellaista rytmiäkään kuin arkena.

Tällä viikolla puhuttiin muun muassa viljoista, että viljavalinnat tulisi tehdä täysjyväisinä eikä vaaleana viljana. Myös kuidun osuus ruokavaliossa tuli esiin. Kuidun saantisuositua aikuisilla on 25-35 grammaa päivässä. Olin aika yllättynyt että meille diabeetikoille suositellaan vieläkin suurempaa kuidun saantia, noin 40g päivässä.  Olen tässä suhteessa aika hyvällä mallilla, syön kuitupitoista leipää (ruis) ja käytän paljon kasviksia ja vihanneksia, mutta en silti usko että saan tarpeeksi kuitua. Tähän pitänee myös panostaa tulevaisuudessa enemmän.

Pohdittiin myös juomista ja sitä miten ruokapäiväkirja toteutuu arjessa. Miten paljon saa kuitua, proteiinia, kasviksia, pehmeitä rasvoja. Kokonaisuutena tilanteeni on varmaan aika hyvä näin itsearvioituna, mutta kuitua ja proteiinia ainakin pitäsi varmaan lisätä. Ja kasviksia tietenkin voi syödä vaikka kuinka paljon.

Tässä sitten tämän viikon käppyrä. Alaspäin mentiin, mutta taas, kuten aina muulloinkin, viikonloppu sai käyrän korkeammalle kuin perjantaina olisi ollut. Pitäisiköhän mun vaihtaa punnituspäivä maanantaista perjantaille????


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti